Furnes kirke er en korskirke som ble innviet 12.juli 1708. Vår Frelsers kirke (Oslo domkirke) var malen for Furnes kirke. Kirken skulle hete Christi kirke, men bygdefolket likte ikke navnet og kirken ble fort kalt Furnes kirke.
Det har vært tre store ombygginger/restaureringer etter 1708.
Under den 1.store restaureringa i 1876-78 ble kirketårnet over takkrysset revet og et nytt kirketårn ble reist ved vestenden. Det innvendige flate taket ble fjernet og kirka fikk et skråtak i gotisk stil. All kirkekunst ble tatt bort og lagret i tårnloftet. Galleriene i tverrskipene ble gjort større.
Under den 2. store restaureringen i 1914 ble kirken tilbakeført til det den var opprinnelig, men det innvendige skråtaket og klokketårnet forble slik det var. Den gamle kirkekunsten ble hengt opp igjen og kirken fikk 4 glassmalerier som ble plassert i koret.
Under den 3. store restaureringa i 1956-58 fikk det innvendige taket sin opprinnelige form. Galleriene i tverrskipene ble tatt bort og orgelgalleriet bygget om. En del av golvet ble lagt om, koret forlenget og prekestol senket. Kirken fikk nye benker, alterring og alterbord. To av glassmaleriene ble plassert i tverrskipene. 6.juli 1958 ble kirken innviet på nytt.
Kirken fikk sitt første orgel i 1721 og nye orgler kom i 1788, 1855 og 1929. 28.mai 1981 ble det femte orgelet som hadde 20 stemmer, innviet av domorganist Ragnar Røgeberg.
I Furneskirka finnes det mye kirkekunst laget av furnesninger, og spesielt Jens L. Strammerud. Og det finnes mye kirkekunst fra Deglumskirka som sto på Stor-Deglum. Sannsynlig har kirken hatt to altertavler før dagens ble laget under den første store restaureringa i 1876-78. Bildet ‘Jesus for Pilatus’ i altertavla er malt av Eilif Pedersen.
Furneskirka er i dag en lys og lett kirke.